Voor elkaar – met elkaar

zondag 5 juli 2020

Start

Als ik me op een zondagmiddag voorneem om het beloofde voorwoord te schrijven, schiet ineens het motto door me heen. De spreuk die op de rood/witte vlag staat. De vlag die bij de Bantsiliek in de mast hangt en wappert, en ook hier in de wijk in Emmeloord. Ik kan hem dagelijks zien:
Voor elkaar – met elkaar
De vlag is veel verkocht en de Dokkumer vlaggencentrale heeft, zoals beloofd, de opbrengst aan het Rode Kruis geschonken. Er is vorige maand een bedrag van € 37.500,- overgemaakt.
Starten.
Dit woord is tegenwoordig veelvuldig in beeld. Denk maar aan de sportieve activiteiten die weer langzaam mogen beginnen, aan het vergaderseizoen, de scholen en ook de kerkelijke bijeenkomsten mogen en kunnen weer.
We pakken het leven dus weer op, en dat heeft grote impact op ons leven en werkt voor iedereen anders.
Het Coronavirus heeft een zware wissel getrokken op de manier waarop wij met elkaar om konden en mochten gaan. Verbijstering, wanhoop, angst, boosheid, verdriet, zorg, allemaal emoties die onze samenleving overvielen.
Ieder moest met de opgelegde regels in zijn of haar leven zien om te gaan.
Dit bracht veel creativiteit bij mensen boven. Dagelijks zag je humoristische filmpjes via de app voorbijkomen. Maar hoe langer het duurde, hoe meer het heimwee naar het verleden duidelijk werd. En hoe meer erop TV gesproken werd over het “nieuwe” normaal, hoe moeilijker het werd om dat te accepteren. De mens is een kudde-dier, leeft in een gemeenschap.
Natuurlijk moet je dit soort virussen / pandemieën met maatregelen bestrijden. Daar is geen discussie over. Maar een hele samenleving maanden lam leggen….
De gevraagde veerkracht, nu het virus steeds meer onder controle lijkt, is in Bant aanwezig. Met verantwoorde maatregelingen zal de onzekerheid en angst weer naar de achtergrond verdwijnen. Dat zal per persoon verschillend zijn. Dat is het mooie van onze samenleving. Ieder mens is anders.
Maar we moeten oppassen om niet een militaristische samenleving te creëren. 
Geen kille gemeenschap. We zijn mensen, kudde-dieren en hebben warmte nodig, troost, geborgenheid en gezelligheid. We willen samen zijn om een gemeente te kunnen zijn.
Het voor elkaar – met elkaar, mag nooit worden: voor elkaar – tegen elkaar.
In de afgelopen weken bekroop dat gevoel je soms. Als je op straat liep, of in een winkel en er een vijandige opmerking of reactie kwam als iemand zich niet helemaal conform de regels gedroeg.

De start op zondag 5 juli is hopelijk het begin van het “oude” normaal. Dat het een lange weg zal zijn, is niet erg. Maar dat er weer een mogelijkheid is om, ieder op zijn eigen wijze, verbinding te voelen, dat we vertrouwen hebben en houden in elkaar.
Uit de reacties die we in de afgelopen weken hoorden, kunnen we de conclusie trekken dat het goed was om mee te werken aan de gezamenlijke online uitvoeringen vanuit de PGEmmeloord. Maar hoe mooi ook, er gaat niets boven het bij elkaar komen in een eigen kerkgebouw.
De rood/witte vlag met inspirerende tekst laten we nog maar even hangen. We moeten voor en met elkaar het leven vorm blijven geven en hopelijk wordt er snel een vaccin tegen het Coronavirus gevonden.
Het vaccin van verbinding en geloof tegen verdriet, angst, eenzaamheid en rassendiscriminatie kunnen en moeten we zelf produceren. Iedere dag, steeds weer opnieuw. Wij mogen daarbij rekenen en vertrouwen op Gods inspirerende nabijheid.

Gerard van Tilburg


Meer nieuws

Kerkelijke agenda

Top <h4>bantsiliek.nl sitemap:</h4> <ul> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/home">Home</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/huren">Huren</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/concerten">Concerten</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/vergaderen">Vergaderen</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/trouwlocatie">Trouwlocatie</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/rouwcentrum">Rouwcentrum</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/exposities">Exposities</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/verzorging">Verzorging</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/tarieven">Tarieven</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/pkn-gemeente">PKN gemeente</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/protestantse-gemeente-bant">Protestantse Gemeente Bant</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/kerkdiensten">Kerkdiensten</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/kerkelijk-nieuws">Kerkelijk nieuws</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/kerkelijke-agenda">Kerkelijke agenda</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/provider">Provider</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/uurtje-feest">Uurtje Feest</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/stiltecentrum">Stiltecentrum</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/protestantse-kerk-nederland">Protestantse Kerk Nederland</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/mok">MOK</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/activiteiten">Activiteiten</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/agenda">Agenda</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/nieuws">Nieuws</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/kunstexpo">KunstExpo</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/test">Test</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/contactgegevens">Contactgegevens</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/routebeschrijving">Routebeschrijving</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/vrienden-van-de-bantsiliek">Vrienden van de Bantsiliek</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/privacy">Privacy</a></li> </ul>