Lente
Ga naar buiten en zie om je heen. Als je met vakantie op een stille afgelegen plek van de Veluwe bent, waar de grote heide zich eindeloos ver uitstrekt en waar je tevens uren dwalen kunt in de oude bossen zonder een mens te ontmoeten, zou je het gevoel krijgen dat je alleen op de wereld bent. In de grote steden van ons land woont de bevolking heel dicht op elkaar. …………tot zover dit citaat uit de “Bijbel voor de jeugd”. (uitgegeven in 1948 en geschreven door Johanna Kuiper.)
Bij het opruimen van onze zolder kwamen we dit bijzondere boek tegen en de eerste regels troffen mij gelijk. Alsof ze gisteren zijn uitgesproken. We kunnen niet ver weg op vakantie en blijven in eigen land, maar uren lang dwalen zonder iemand tegen te komen gaat niet meer lukken denk ik. Het citaat is ook het begin van de bijbel, Genesis dus. Met eerst deze opening voordat het scheppingsverhaal wordt verteld. Ze begint met een opsomming hoe mooi en divers de wereld en natuur eruit zien. Met daarna de vragen is het altijd zo geweest? En, zal het altijd zo blijven? Daarna beschrijft ze hoe het begon.
Hoe het verder gaat met onze wereld kunnen wij wel deels invullen. Natuurrampen, oorlogen en nu weer ziekte. En altijd waren er slachtoffers, maar ook altijd kwamen we er weer bovenop. Luctor et Emergo zeggen ze dan in Zeeland. Vertaalt: Met dank aan God, en goedgunstigheid van de koningin, zullen wij boven komen. (Spreuk ontstaan na Spaanse overheersing). Het is deze God die in het begin alles schiep en de mens de opdracht gaf om met deze wereld verder te werken. Vanuit dit geloof en deze opdracht zijn wij kerk. Het is ook deze bijbel (In al haar diverse vertalingen) die wij als richtsnoer gebruiken in onze diensten en ons leven. En al die tegenslagen horen er blijkbaar gewoon bij, we moeten ze trotseren en weer doorrrrr.
Dus zonder grote samen komsten maar met de wekelijkse livestream en met onze diversiteit aan diensten. En met de mogelijkheid om later in de week er voor te gaan zitten en nog eens terug te kijken. Zo heeft elk nadeel zijn voordeel. Voor ieder die dit leest en in het verleden niet regelmatig deelnam aan de kerkdiensten ook een mogelijkheid om meer kennis te nemen van ons gemeente zijn.
In ons klimaat zijn het de wisselingen van seizoenen die de natuur intens maken, machtig ook. In het evangelie gaat het over de aar die sterft, waarna de graankorrel weer kiemt, krachtig opkomt uit de aarde. Na de koude week en nu ik dit schrijf een warm weekend voelen we het aan den lijve. En de natuur zien we dadelijk tot leven komen. De dagen worden al weer langer en de zon wint aan kracht. Voor mij en hopelijk ook voor jou als lezer kracht om uit te putten om door te gaan een nieuwe lente en daarna zomer. En het virus? Daar leren we mee omgaan en misschien wel weer zover terugdringen dat het leven meer gemeenschappelijk wordt.
Jan Wisse
Meer nieuws