Wat is Geluk?

maandag 27 januari 2020

De afgelopen maand hebben we het elkaar weer veelvuldig toegewenst.

Gelukkig Nieuwjaar. Veel geluk voor 2020!

Maar wat is geluk eigenlijk?

Al eeuwenlang is de mens opzoek naar een antwoord hierop.

Het begrip geluk definieren is best lastig, want stel je willekeurig iemand de vraag “wat betekent geluk voor jou” dan krijg je heel verschillende antwoorden.

Een goede gezondheid, tevreden zijn, een reep chocolade eten, een goed boek, samenzijn met dierbaren, zomaar een dansje doen,  je niet druk maken, een kleinkind. Geluk is overal, als je er op let.

Wat wil je later eigenlijk worden vraagt juf Lisa aan Thomas. Gelukkig zegt Thomas, ik word later gelukkig.

Dat vond juf Lisa een heel goed idee. Ze keek Thomas lachend aan en zei:  En weet je waar geluk mee begint? Met niet meer bang zijn!

Ja met je ouders moet je een beetje geluk hebben. Maar dan?

Waarom wil iedereen gelukkig zijn? En wat is dat dan……. geluk.

De psycholoog zegt dat het tussen je oren zit. De neuroloog wijst aan: kijk, daar zit het in een klein kwabje. De socioloog:  Geluksgevoel verspreidt zich binnen sociale netwerken. De Theoloog: helemaal blij, zingt een oud liedje: “tel uw zegeningen, tel ze één voor één, tel ze alle en vergeet er geen”.

Zij hebben het geluk gevonden en weten waar het vandaan komt. Maar wat tussen de oren zit, heb je niet in de vingers. Je zoekt verder en krijgt er gaandeweg een ongelukkig gevoel bij, want nergens wordt zo veel en zo cynisch gesproken als juist over geluk. Meestal komt het neer op: “Je beseft pas je geluk als het al voorbij is. “

En natuurlijk, geluk wordt verbonden met geld, genot, met plezier, roem en rust.  Het is genieten van een goed, liefst groen pensioen, een zwitserlevengevoel tot in lengte van dagen.

Het klinkt allemaal niet echt zaligmakend. Maar toch…

Geluk. Het zijn momenten. Je kunt ze vinden. Samen en ook alleen. Een zonsondergang, als het heel stil is.  Als onrust en onlust uit je lijf zijn verdwenen. Een gevoel van eenheid met het Goddelijke, de natuur en de kosmos.

Momenten waarin alle angst even verdwenen is. Want zit daar niet ons diepste ongeluk?  In de altijd sluimerende, af en toe oplaaiende angst?

Angst en Geluk zijn tweelingzusjes zei de dichter Herman de Coninck.

Thomas wist het.  Ik denk vaak aan hem en juf Lisa.

Geluk begint met…. niet meer bang zijn.

Ik wens U allen veel geluksmomenten voor 2020!

Derna  van der Linde 

 


Meer nieuws

Kerkelijke agenda

Top <h4>bantsiliek.nl sitemap:</h4> <ul> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/home">Home</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/huren">Huren</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/concerten">Concerten</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/vergaderen">Vergaderen</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/trouwlocatie">Trouwlocatie</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/rouwcentrum">Rouwcentrum</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/exposities">Exposities</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/verzorging">Verzorging</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/tarieven">Tarieven</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/pkn-gemeente">PKN gemeente</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/protestantse-gemeente-bant">Protestantse Gemeente Bant</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/kerkdiensten">Kerkdiensten</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/kerkelijk-nieuws">Kerkelijk nieuws</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/kerkelijke-agenda">Kerkelijke agenda</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/provider">Provider</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/uurtje-feest">Uurtje Feest</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/stiltecentrum">Stiltecentrum</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/protestantse-kerk-nederland">Protestantse Kerk Nederland</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/mok">MOK</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/activiteiten">Activiteiten</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/agenda">Agenda</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/nieuws">Nieuws</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/kunstexpo">KunstExpo</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/test">Test</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/contactgegevens">Contactgegevens</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/routebeschrijving">Routebeschrijving</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/vrienden-van-de-bantsiliek">Vrienden van de Bantsiliek</a></li> <li><a href="https://www.bantsiliek.nl/privacy">Privacy</a></li> </ul>