Stembus en brievenbus

dinsdag 7 augustus 2018

Wij kiezen voor de vrijheid
die God ons heeft beloofd:
Hij heeft de boze goden
van al hun macht beroofd.
(Lied 311 vers 1)

Nu ik dit schrijf zijn de verkiezingen in Rusland net achter de rug. De uitslag is geen verrassing. De opkomst was hoger dan zes jaar geleden. Poetin zit stevig in het zadel, net als Xi Jinping in China, en net als allerlei mindere goden in landen met minder status. In ons land mogen we deze week ook naar de stembus. Met andere woorden: we vieren weer ‘het feest van de democratie’!
Ik vraag me af in hoeverre mensen dit ook echt zo ervaren: als iets positiefs, iets kostbaars, dat het waard is om te vieren, en te koesteren. Als iets waar we met elkaar verantwoordelijk voor zijn, dat ook.
In het klein heb ik iets van die positieve, democratische geest mogen ervaren in de jaarvergadering van Dorpsbelang in de Akkers in Bant, op 14 maart j.l. Op Biddag dus. Er was respect en aandacht voor het verleden, er was aandacht voor mensen en zaken die spelen in het heden, en er was visie op de toekomst! Een mooie hoopvolle avond.
Normaliter houden we op Biddag de gemeente-avond van de PG Bant. Deze was, vanwege de vergadering van het Dorpsbelang een week naar voren verplaatst. Een veelzeggende beweging: als kerkelijke gemeente maken we ruimte in onze agenda voor kwesties die het gehele dorp aangaan. Niet omdat we onszelf willen wegcijferen, maar omdat we daarmee willen aangeven: wij zijn er als kerk voor de gemeenschap. Het draait niet om ons maar om het geheel! Dus is het belangrijk dat dorpsgenoten betrokken zijn op elkaar en op het welzijn van het geheel.
Wie Jezus wil volgen laat zich leiden door het visioen van ‘Gods nieuwe wereld’. Dat visioen is geen Fata Morgana in het Land van Ooit, maar een dagelijkse mogelijkheid om kleine stappen te zetten, in de richting van je buren, en van allen die op je weg komen, ook al lijken ze in eerste instantie een sta in de weg voor jouw eigen plannen. Een christelijke gedachte bij uitstek: laat jouw plannen eens doorkruisen door die van een ander! Laat het schuren en botsen, en kijk elkaar in de ogen. Wie weet wat voor moois daarvan komt!
Hoe anders ging het er vorige week aan toe in het Groninger land! Daar zou mijn zwager Cees Stolk (oud-journalist) samen met zijn buurman Jan Mulder (oud-voetballer en BN-er) spreken op een bijeenkomst over windmolens, georganiseerd door Burgerinitiatief dorpen ten zuiden van Delfzijl. Echter, het ging anders. Een paar dagen daarvoor viel er een envelop met zwavelkorrels op de deurmat bij zwager Cees, met daarbij een briefje: ‘Als je vrijdag spreekt, dan gaat je huis in de fik.’  Jan Mulder bleek eenzelfde brief te hebben ontvangen. Ze deden aangifte. Omdat de zaalverhuurder in Meedhuizen na de dreigbrief zei dat hij de veiligheid niet kon garanderen, werd de avond afgelast. Ik noem gewoon man en paard, want alles kwam onder andere op RTV Noord. Het is zomaar een voorbeeld van helaas vele incidenten, waaruit blijkt hoezeer de democratie onder druk staat.
Volgende maand, op 4 en 5 mei, gaan we weer de vrijheid vieren. Het is een vrijheid die inspanning vraagt, van iedere burger. Het is een kostbare, breekbare, bevochten vrijheid.
De Tien geboden, die dit seizoen een rode draad vormen door de diensten heen, zijn bedoeld om ons te bepalen bij precies die inspanning. We zijn al een eind op weg. Op 4 maart j.l. kwam het zevende gebod aan de orde. Het is nog even de vraag of ze voor de zomervakantie alle tien aan de beurt kunnen komen. Ik beleef er zelf veel plezier aan, om ze opnieuw onder de loep te nemen, met het oog op het complexe samenleven van ons allen in 2018.
Maar nu bereid ik me eerst voor op het feest van Pasen. Als u dit leest is Pasen wellicht al voorbij. Ik wens u toe dat het levenslicht van Pasen met u meegaat, alle dagen, en nachten!

EL


Meer nieuws
Top <h4>bantsiliek.nl sitemap:</h4> <ul> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/home">Home</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/huren">Huren</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/concerten">Concerten</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/vergaderen">Vergaderen</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/trouwlocatie">Trouwlocatie</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/rouwcentrum">Rouwcentrum</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/exposities">Exposities</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/verzorging">Verzorging</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/tarieven">Tarieven</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/pkn-gemeente">PKN gemeente</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/protestantse-gemeente-bant">Protestantse Gemeente Bant</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/kerkdiensten">Kerkdiensten</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/kerkelijk-nieuws">Kerkelijk nieuws</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/kerkelijke-agenda">Kerkelijke agenda</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/provider">Provider</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/uurtje-feest">Uurtje Feest</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/stiltecentrum">Stiltecentrum</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/protestantse-kerk-nederland">Protestantse Kerk Nederland</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/mok">MOK</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/activiteiten">Activiteiten</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/agenda">Agenda</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/nieuws">Nieuws</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/kunstexpo">KunstExpo</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/test">Test</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/contactgegevens">Contactgegevens</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/routebeschrijving">Routebeschrijving</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/vrienden-van-de-bantsiliek">Vrienden van de Bantsiliek</a></li> <li><a href="http://www.bantsiliek.nl/privacy">Privacy</a></li> </ul>